Ενδυναμώνοντας το Νου και Προωθώντας τη Ευημερία: Η Παρουσία του Αεί Φέρειν στο «8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας | 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θετικής Ψυχολογίας»

Αθήνα, 9 – 12 Νοεμβρίου 2023

Ενδυναμώνοντας το Νου και Προωθώντας τη Ευημερία:
Η Παρουσία του Αεί Φέρειν στο
«8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θετικής Ψυχολογίας»

 

Το Αεί Φέρειν, Πρότυπο Κέντρο Σχεδιασμού Αειφορικών Δράσεων, κατέγραψε μια εντυπωσιακή παρουσία στα πρόσφατα Πανελλήνια Συνέδρια Ψυχολογίας που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το Κέντρο, γνωστό για την καινοτόμο προσέγγισή του στην εκπαίδευση συναισθηματικής νοημοσύνης, ολοκλήρωσε δύο βιωματικά εργαστήρια και μια «σκέψη-προκαλούσα» παρουσίαση για τη σημασία της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης στην ευημερία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Το πρώτο εργαστήριο, «Φωτίζοντας το εσωτερικό μας μονοπάτι», εξερεύνησε τη βαθιά διαδικασία της αυτοανακάλυψης, εμπνευσμένο από την έννοια του «Αυθεντικού Εαυτού» του ψυχίατρου D. Winnicott. Οι επισκέπτες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της αυτοσυνειδησίας, της αναγνώρισης προσωπικών αφηγημάτων και της εκτίμησης της ατομικής μοναδικότητας. Το εργαστήρι είχε ως στόχο την ενδυνάμωση του ατόμου σε ένα ταξίδι με προορισμό «μια ολοκληρωμένη ζωή» σε ευθυγράμμιση με τον πραγματικό εαυτό.

Στο δεύτερο εργαστήριο, «ΒαδίΖΩντας στα παπούτσια του Άλλου»,  το Αεί Φέρειν υπογράμμισε τη σημασία της συμπόνιας μέσα από το πρίσμα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η δράση, εμπνευσμένη από τις απόψεις του Carl Rogers, επικεντρώθηκε στη βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων να κατανοούν και να συνδέονται με τους άλλους, προάγοντας υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Μέσα από δραστηριότητες αλληλεπίδρασης, το εργαστήριο είχε ως στόχο την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, προωθώντας την συμπόνια, την αποδοχή και μια βαθύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας.

Πέραν αυτών, το Αεί Φέρειν παρουσίασε μια εκτενή παρουσίαση με τίτλο «Η αξία της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης για την «Αεί- ευφορία» (ευημερία καθ’ όλη τη διάρκεια της Ζωής). Αυτή η ομιλία εξερεύνησε τα διαρκή οφέλη της ένταξης της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης στην εκπαίδευση, επικεντρώνοντας την προσοχή στην θετική επίδρασή της στην αυτοεκτίμηση, τις διαπροσωπικές δεξιότητες και τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.

Η παρουσία του Αεί Φέρειν στο συνέδριο υπογράμμισε τη δέσμευσή του στη μετασχηματιστική εκπαίδευση, προωθώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συμπερίληψη και το βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα εργαστήρια και η παρουσίαση συνοψίζουν τη δέσμευση του Κέντρου στην προώθηση της ολιστικής ανάπτυξης και τη δημιουργία μιας κοινότητας που θεμελιώνεται στην ενσυναίσθηση, την αυτοανακάλυψη και τις γνήσιες συνδέσεις.